• Zmiana wielkości czcionki
  • Zmiana kontrastu

Formularz wyszukiwania

Odpady bio - kuchenne. Jak je segregować?

19 września 2023

Odpady biodegradowalne to bardzo cenny i wartościowy surowiec. Z pozyskanych selektywnie odpadów bio-kuchennych, takich jak np.: obierki ziemniaków, warzyw czy resztki owoców można wyprodukować biogaz – z niego zaś ciepło i energię elektryczną. 

 

Jak prawidłowo segregować odpady bio - kuchenne ? o tym w artykułach poniżej. 

 

Warto wiedzieć, że brak prawidłowej segregacji odpadów bio-kuchennych, czyli wrzucanie do pojemników/worków zamiast odpadów spożywczych np. elementów wyposażenia kuchni – sztućców, patelni, maszynek do mięsa, elementów metalowych, drewnianych itp. przekłada się na poważne problemy technologiczne bezpośrednio na linii przetwarzania odpadów bio-kuchennych w zakładzie zagospodarowania odpadów. 

 

Jak prawidłowo segregować odpady

 

Segregacja odpadów bio-kuchennych

 

Współpraca
Powiat Bieruńsko-LędzińskiBieruńBojszowyChełm ŚląskiImielinTychyWojewództwo ŚląskieUrząd Marszałkowski Województwa ŚląskiegoŚląski Urząd Wojewódzki w KatowicachPowiatowy Urząd Pracy w TychachRevucaRoccagorgaUnicov