Informacja dotycząca zwiększonej zachorowalności na wirusowe zapalenie wątroby typu A w woj. śląskim
W związku z dalszym dynamicznym wzrostem liczby przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A, Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny przekazuje informację dotyczącą zachorowalności na WZW A na terenie województwa śląskiego w latach 2014–2017.
Tabela 1. Zachorowania za WZW A w województwie śląskim w latach 2012-2017*
(*dane za 2017 rok do 15 października)
Lata |
2012 |
2013 |
2014 |
2015 |
2016 |
2017 |
Ogółem |
16 |
4 |
9 |
7 |
3 |
198 |
Tabela 2. Liczba zachorowań na WZW A na terenie nadzorowanym przez poszczególnych Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych województwa śląskiego w 2017 roku
PSSE |
1.01 – 15.10.2017 |
PSSE |
1.01-15.10.2017 |
Bielsko – Biała |
9 |
Lubliniec |
0 |
Bytom |
18 |
Myszków |
3 |
Chorzów |
4 |
Racibórz |
0 |
Cieszyn |
2 |
Ruda Śląska |
14 |
Częstochowa |
3 |
Rybnik |
1 |
Dąbrowa Górnicza |
21 |
Sosnowiec |
70 |
Gliwice |
12 |
Tychy |
14 |
Jaworzno |
5 |
Wodzisław Śląski |
1 |
Katowice |
16 |
Zawiercie |
0 |
Kłobuck |
4 |
Żywiec |
1 |
Ogółem 198 |
Na terenie Polski w okresie od 1 stycznia do 30 września 2017 r. odnotowano 1685 przypadków WZW A.
Wirusowe zapalenie wątroby typu A (potocznie zwane żółtaczką pokarmową lub chorobą brudnych rąk) jest schorzeniem wywoływanym przez wirus A zapalenia wątroby (HAV). Ludzie są jedynym rezerwuarem tego wydalanego z kałem wirusa.
Do zakażenia może dojść poprzez:
₋ spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) lub skażonej wody (podstawowa droga),
₋ kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),
₋ kontakty seksualne (nie tylko analne), w tym przez bezpośredni kontakt oralno–analny, jak i poprzez kontakt oralny z częściami ciała oraz powierzchniami, na których znajduje się wirus.
Występują zarówno zachorowania pojedyncze jak i ogniska zakażeń (tj. co najmniej dwa przypadki powiązane epidemiologicznie). W dziewięciu ogniskach odnotowanych w 2017 roku doszło łącznie do 24 zachorowań.
Podstawą w zapobieganiu zakażeniom jest przestrzeganie zasad higieny, także przy przygotowywaniu i spożywaniu posiłków. Brak jest specyficznego leczenia. Dostępna jest natomiast skuteczna szczepionka, która zgodnie z obowiązującym Programem Szczepień Ochronnych zalecana jest:
₋ osobom wyjeżdżającym do krajów o wysokiej i pośredniej endemiczności zachorowań na WZW typu A
₋ osobom zatrudnionym przy produkcji i dystrybucji żywności, usuwaniu odpadów komunalnych i płynnych nieczystości oraz przy konserwacji urządzeń służących temu celowi
₋ dzieciom w wieku przedszkolnym, szkolnym oraz młodzieży, które nie chorowały na WZW typu A.
Artykuł pochodzi ze strony www.wsse.katowice.pl